LefkimmiBlog forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
LefkimmiBlog forum

To Lefkimmi Blog (http://lefkimmi.sosblog.com) δίνει βήμα συζήτησης σε όλους όσους ενδιαφέρονται για θέματα που αφορούν τη Λευκίμμη ... και όχι μόνο !
 
ΦόρουμLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση

 

 Προτοβουλία του LefkimmiBlog σχετικά με την εξευρεση λύσης για το πρόβλημα των σκουπιδιών

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 3
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

Προτοβουλία του LefkimmiBlog σχετικά με την εξευρεση λύσης για το πρόβλημα των σκουπιδιών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Προτοβουλία του LefkimmiBlog σχετικά με την εξευρεση λύσης για το πρόβλημα των σκουπιδιών   Προτοβουλία του LefkimmiBlog σχετικά με την εξευρεση λύσης για το πρόβλημα των σκουπιδιών Icon_minitimeΠεμ Ιουν 05, 2008 4:59 am

Ξεκινώντας καλό θα ήταν να αναφέρουμε την υφιστάμενη κατάσταση στην Κέρκυρα .

* O XYTA κεντρικής Κέρκυρας έχει κατασκευαστεί στη θέση Ακροκέφαλος Τεμπλονίου και καλύπτει έκταση 100 στρεμμάτων.
* Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργήσει τουλάχιστον 19 χρόνια και να δέχεται 42 τόνους απορριμμάτων την ημέρα.
* Ο ΧΥΤΑ κεντρ. Κέρκυρας παραλαμβάνει σήμερα τα απορρίμματα 11 δήμων ενώ είχε αρχικά σχεδιαστεί για να δέχεται απορρίμματα από 5 δήμους.
* Από τους 13 δήμους του Νομού Κέρκυρας, μόνο ο δήμος Λευκιμμαίων και ο δήμος Παξών δεν χρησιμοποιούν τον ΧΥΤΑ κεντρ. Κέρκυρας για τα απορρίμματά τους. Τα απορρίπτουν σε Χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).


Ποσότητα εισερχόμενου υλικού/ημέρα περίπου ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ από αυτή
που είχε αρχικά προβλεφθεί!



Η Λευκίμμη παράγει περί τους 4125 τόνους απορριμμάτων ετησίως. (με βάση στοιχεία του 2006)


Στην Κέρκυρα σήμερα υπάρχει και ΚΔΑΥ

* Το ΚΔΑΥ βρίσκεται εντός του χώρου του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στη θέση Ακροκέφαλος, Τεμπλονίου του Δήμου Κερκυραίων σε κτίριο εμβαδού 1240 m2.
* H εγκατάσταση δέχεται ανάμικτα μη επικίνδυνα υλικά (Χαρτί, γυαλί, πλαστικά και αλουμίνιο) προκειμένου να διαχωριστούν και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί αναβάθμιση και δεματοποίηση των διαχωρισθέντων υλικών προς μεταπώληση, ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς.
* Η μονάδα έχει δυναμικότητα υποδοχής 170 τόνων/ημέρα, που αντιστοιχεί σε ετήσια δυναμικότητα 62.000 τόνων υλικού.

Το ΚΔΑΥ Τεμπλονίου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού, αρκεί η ανακύκλωση να γίνεται σωστά.

* Σύνολο εισερχομένων: 1.700 τόνοι
* Δυνατότητα επεξεργασίας 49.000 τόνων στο εν λόγω διάστημα
*



Η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει κλείσιμο και εξυγίανση όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών και σκουπιδότοπων μέχρι το 2007 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, με βάση την ελληνική νομοθεσία, όλες οι υπάρχουσες χωματερές και σκουπιδότοποι είναι παράνομοι. Μια τέτοια παράνομη χωματερή λειτουργεί σήμερα στη Λευκίμμη. Μια χωματερή που κανείς μας δεν θέλει και που όλοι επιθυμούμε να κλείσει.
Η ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων στις 1.200 περίπου ανεξέλεγκτες χωματερές στην Ελλάδα, αποτελεί τη σημαντικότερη, απ’ ότι φαίνεται, πηγή έκλυσης διοξινών στη χώρα μας. Εκτιμήσεις της Greenpeace, βασισμένες σε μετρήσεις στη χωματερή του Κουρουπητού και τη διεθνή εμπειρία, δείχνουν ότι 14,5-220 γραμμάρια διοξινών (εκφρασμένες σε ισοδύναμο της πιο τοξικής διοξίνης, της ‘διοξίνης του Σεβέζο’) παράγονται κάθε χρόνο σ’ αυτές τις παράνομες χωματερές. Η ποσότητα αυτή, αν και ακούγεται μικρή, είναι εν τούτοις τεράστια και εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Τί κάνουμε επομένως τα σκουπίδια μας εως τη δημιουργία κεντρικού ΧΥΤΥ για το Νομό Κερκύρας;
Να θυμίσουμε οτι απο την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της Λευκίμμης κατήγγειλαν και ανέδειξαν τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζει στη χρήση του ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και σε καμια περίπτωση δεν επιθυμούν να τον επιβαρύνουν επιπλέον. Άλλωστε ποτέ δεν έχουν αποθέσει σκουπίδια εκεί.

Σήμερα η υλοποίηση των πολιτικών εναλλακτικής διαχείρισης μπορεί στο άμεσο μέλλον να μειώσει κατά 80-90% τον όγκο των σημερινών απορριμμάτων, να ελαχιστοποιήσει την επικινδυνότητά τους και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν πρώτες ύλες και ενέργεια.
Τα μισά σκουπίδια μας είναι οργανικά υπολείμματα (αποφάγια) που είτε καταλήγουν στις χωματερές, είτε θα καταλήγουν μελλοντικά σε μονάδα μηχανικής διαλογής για να γίνουν λίπασμα αμφίβολης ποιότητας (άρα άχρηστο). Κι όμως, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε κομποστοποίηση στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι μας. Πώς; Με μικρούς οικιακούς κομποστοποιητές που μπορούμε να έχουμε στο μπαλκόνι μας και είναι πρακτικοί, άοσμοι και αποτελεσματικοί. Μας απαλλάσσουν από τα μισά σκουπίδια μας και έχουμε και λίπασμα άριστης ποιότητας για τα φυτά ή τον κήπο μας. (σύμφωνα με μια μικρή έρευνα που έκανα ,ένας κομποστοποιητής 340 λίτρων στοιχίζει περίπου 60 ευρώ)

Σήμερα στα σκουπίδια μας υπάρχουν υλικά όπως:
α) το χαρτί, το γυαλί, τα μέταλλα, τα πλαστικά, που τα θέλουν οι βιομηχανίες ως πρώτη ύλη, με ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους δήμους και τους δημότες,
β) τα οργανικά, που μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε λίπασμα, είτε στο σπίτι μας με κάδους κομποστοποιητές, είτε σε ειδικές εγκαταστάσεις,
γ) τα ογκώδη αντικείμενα, τα οχήματα, τα λάστιχα, τα ορυκτέλαια, οι ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, οι μπαταρίες και τα άλλα επικίνδυνα οικιακά, για τα οποία μπορεί και πρέπει να γίνεται εναλλακτική διαχείριση με ξεχωριστή συλλογή, ανάκτηση επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση


Επομένως αν μπορούμε μόνοι μας να ανακυκλώνουμε τα μισά μας σκουπίδια στο σπίτι μας (αποφάγια) και να τοποθετούμε στους κάδους ανακύκλωσης (μπλέ) τα υπόλοιπα υλικά (το χαρτί, το γυαλί, τα μέταλλα, τα πλαστικά), τότε δεν θα χρειαστούμε ούτε χωματερή αλλα ούτε τον παράνομο και επικίνδυνο ΧΥΤΑ.

Αυτή είναι μια πρόταση που μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για την εξευρεση μιας ουσιαστικής λύσης και μάλιστα άμεσης για το μεγάλο αυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας σήμερα. Με χαρά θα ήθελα να δώ σχόλια και προτάσεις.

Σημείωση

Πώς λειτουργεί ένας κομποστοποιητής
Πρόκειται για μέθοδο αποσύνθεσης απορριμμάτων και μετατροπής τους σε κομπόστ (είδος φυτικού λιπάσματος). Μέσα στους ειδικά διαμορφωμένους κάδους, τοποθετούνται διάφορα οργανικά απόβλητα (φρούτα,λαχανικά,φλούδες,τσόφλια αυγών,χαρτοπετσέτες, φύλλα κλπ). Με τη βοήθεια του οξυγόνου ,της σωστής αναλογίας άνθρακα και αζώτου, της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στον κάδο αλλα και της ύπαρξης μικροοργανισμών (στους μεγαλύτερους κάδους τοποθετούνται γαιοσκώληκες), γίνεται η αποσύνθεση των σκουπιδιών που μετατρέπονται έτσι σε φυσικό λίπασμα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μέθοδο που μιμείται και επιταχύνει τις διεργασίες αποδόμησης που συμβαίνουν στη φύση.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://lefkimmiblog.forumgreek.com
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 3
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

Προτοβουλία του LefkimmiBlog σχετικά με την εξευρεση λύσης για το πρόβλημα των σκουπιδιών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ   Προτοβουλία του LefkimmiBlog σχετικά με την εξευρεση λύσης για το πρόβλημα των σκουπιδιών Icon_minitimeΠεμ Ιουν 05, 2008 5:05 am

ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε.

To Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών Ανώνυμη Εταιρεία, με το διακριτικό τίτλο ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε., ιδρύθηκε την 14/3/2004 (ΦΕΚ 2431/23.3.2004) με σκοπό την οργάνωση συστήματος για την εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών μολύβδου – οξέος και νικελίου – καδμίου σύμφωνα με το νόμο 2939/2001.

Το ΣΥΔΕΣΥΣ μολονότι ανώνυμη εταιρεία λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός δημόσιου χαρακτήρα.

Το ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε. έλαβε την έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ με την υπ’ αριθμόν 106158 απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 1124Β/23-7-04) για να οργανώσει και να λειτουργήσει Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών για ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

Το Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 91.980 €, με την συμμετοχή 71 μετόχων εκ των οποίων :
64 επιχειρήσεις εισαγωγής, κατασκευής, εμπορίας και ανακύκλωσης συσσωρευτών και
7 δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, των οποίων οι δραστηριότητες των μελών τους άπτονται των εργασιών επισκευής και συντήρησης οχημάτων, μοτοσικλετών και εξοπλισμού.

Η εταιρεία εδρεύει στο Δήμο Μεταμόρφωσης επί της οδού Ρόδου και Αρβανίτη 9, με την υπ’ αριθμόν 12446/15-12-04 βεβαίωση της αρμόδια ΔΟΥ (ΦΑΕΕ Αθηνών) και διαθέτει κεντρικά γραφεία στο Δήμο Αθηναίων και επί της οδού Ιουλίου Σμίθ 3.

Ε.Δ.Ο.Ε. Α.Ε.

Η ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος) είναι εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο σύστημα (υπουργική απόφαση αρ.105136/ΦΕΚ907Β/17.06.04) για την εναλλακτική διαχείριση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Η ΕΔΟΕ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2004 από 33 επίσημους αντιπροσώπους αυτοκινήτων στην Ελλάδα, σε εφαρμογή του Ν.2939/2001 για την Εναλλακτική Διαχείριση των Αποβλήτων Συσκευασίας και άλλων προϊόντων. Σκοπός της ΕΔΟΕ είναι η συλλογική εκπλήρωση των υποχρεώσεων, οι οποίες τίθενται στους παραγωγούς αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών από τον Ν.2939/2001 και το ΠΔ 116 για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. είναι, μετά από τη σχετική υπουργική απόφαση, ο υπεύθυνος φορέας για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.). Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. έχει ως πρωταρχική επιδίωξη την επίτευξη των εθνικών στόχων, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία (Νόμος 2939/2001 και Προεδρικό Διάταγμα 117/2004). Στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. συμμετέχουν επιχειρήσεις που παράγουν, εισάγουν και μεταπωλούν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Ecoelastika A.E.

H Ecoelastika ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2002 αρχικά ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία από τις 5 μεγαλύτερες εταιρίες εισαγωγής ελαστικών στην Ελλάδα με σκοπό την δημιουργία συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης μεταχειρισμένων ελαστικών. Τον Φεβρουάριο του 2003 υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση για έγκριση από την ΕΠΕΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η Ecoelastika άλλαξε νομική μορφή και έγινε ανώνυμη εταιρία (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) τον Μάιο του 2004. Τον Ιούλιο του 2004, με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 1145/28-07-2004), εγκρίθηκε ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης των μεταχειρισμένων ελαστικών. Η Ecoelastika μεριμνά για τη συλλογή των μεταχειρισμένων ελαστικών, την προσωρινή αποθήκευση, τη μεταφορά, την αξιοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης, των μεταχειρισμένων ελαστικών βάσει του ΠΔ 109/2004.

Α.Φ.Η.Σ. Α.Ε.
Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Συσκευών
Η εταιρεία ΑΦΗΣ ΑΕ ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004 με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών σύμφωνα με τον Νόμο 2939/6.8.2001 (ΦΕΚ 179A) και το σχετικό ΠΔ 115 (ΦΕΚ 80/5-3-2004). Η ΑΦΗΣ ΑΕ είναι ο φορέας που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με την υπ'αριθμόν 106155/7.7.2004 απόφαση του Υπουργού (ΦΕΚ 1056Β/14.7.2004) για την ανακύκλωση των φορητών μπαταριών στη χώρα μας.

E.E.A.A. A.E.

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ), ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά είτε κατασκευάζουν διάφορες συσκευασίες. Η ΕΕΑΑ ανταποκρινόμενη στον Νόμο 2939/01 δημιούργησε και οργάνωσε το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης - «ANAKYΚΛΩΣΗ» (ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ) για την συλλογή, μεταφορά, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασιών, το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 106453/20-02-2003 υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κ.Ε.ΠΕ.Δ. Α.Ε.

Τον Φεβρουάριο του 2003 εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με την υπουργική απόφαση 105857/404-02-03, και σε εφαρμογή του Νόμου 2939, το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης συσκευασιών λιπαντικών ελαίων που οργάνωσε και λειτουργεί η Κ.Ε.ΠΕ.Δ. Α.Ε.

Το ΣΣΕΔ ΚΕΠΕΔ διαχειρίζεται πλαστικές συσκευασίες, μεταλλικά βαρέλια, χαρτοκιβώτια και παλέτες που περιείχαν λιπαντικά έλαια.

ΕΛ.ΤΕ.ΠΕ. Α.Ε.

Η Ελληνική Τεχνολογία Περιβάλλοντος ΑΕ ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1998 και δραστηριοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (Α.Λ.Ε.). Από τον Ιούνιο του 2004, με την υπουργική απόφαση 105135/ΦΕΚ Β905/17-06-04, είναι εγκεκριμένο Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ).
Η ΕΛ.ΤΕ.ΠΕ. Α.Ε. έχει την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία ενός πανελλήνιου δικτύου συλλογής προσωρινής αποθήκευσης και μεταφοράς προς ανακύκλωση των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων με την υιοθέτηση των μέτρων και προϋποθέσεων που καθορίζονται με τον νόμο 2939/2001 και το ΠΔ82/2004.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://lefkimmiblog.forumgreek.com
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 3
Ημερομηνία εγγραφής : 11/03/2008

Προτοβουλία του LefkimmiBlog σχετικά με την εξευρεση λύσης για το πρόβλημα των σκουπιδιών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Ο Ι Κ Ι Α Κ Η Κ Ο Μ Π Ο Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η   Προτοβουλία του LefkimmiBlog σχετικά με την εξευρεση λύσης για το πρόβλημα των σκουπιδιών Icon_minitimeΠεμ Ιουν 05, 2008 5:13 am

Όλα τα υλικά φυτικής προελεύσεως όπως κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κομμένα κλαδιά, χόρτα, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, αποφάγια, χαρτί, πριονίδι, κόπρανα φυτοφάγων ζώων, στάχτη και οποιοδήποτε άλλο οργανικό υπόλοιπο που τα πετάμε σαν σκουπίδια και γεμίζουμε με αυτά τις χωματερές, είναι η απαραίτητη τροφή για το χώμα. Αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, δηλαδή αν τα κομποστοποιήσουμε και επιστέψουμε το κομπόστ στο χώμα το εμπλουτίζουμε με την απαραίτητη οργανική ύλη χούμο.

Η διαδικασία αυτή υπάρχει από μόνη της στη φύση!

Σε κάθε δάσος, λιβάδι, ζούγκλα τα φυτικά υπολείμματα πέφτουν στο έδαφος και εκεί αρχίζει η διαδικασία της αποσύνθεσης. Αποσυνθέτονται αργά από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα. Τελικά αυτά τα υλικά μετατρέπονται σε ένα αφράτο δασικό σκουρόχρωμο υπόστρωμα. Αυτό είναι που κρατά την εδαφολογική ισορροπία και διατηρεί το έδαφος ζωντανό.

Το πόσο εύφορο είναι ένα κομμάτι γης, εξαρτάται από το πόσο πλούσιο είναι σε οργανική ύλη, δηλαδή σε χούμο.

Κατά την διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης οι σημαντικότεροι παράγοντες που είναι απαραίτητο να προσέξουμε και εξασφαλίσουμε είναι ο σωστός αερισμός και θερμοκρασία, το ουδέτερο PH καθώς και το είδος και μέγεθος των υλικών που κομποστοποιούμε.

Για την οικιακή κομποστοποίηση υπάρχουν ειδικοί για κάθε περίπτωση κάδοι.
Στους κάδους οικιακής κομποστοποίησης (Ταχυανακυκλωτές), δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες ώστε να γίνουν οι αερόβιες (δεν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με ρύπους) ζυμώσεις που θα μετατρέψουν όλα τα οικιακά οργανικά υπόλοιπα σε "χούμο", μαύρο χώμα, πλούσιο σε απαραίτητα συστατικά και γεμάτο ζωή όσο το χώμα του δάσους.

Ταυτόχρονα, βοηθάμε πολύ το περιβάλλον και την οικολογία, γιατί γλιτώνουμε τις χωματερές από το ένα τρίτο του όγκου και το μισό του βάρους των σκουπιδιών που βγάζει στο δρόμο ένα νοικοκυριό, και αποφεύγουμε έτσι την αναερόβια (επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με ρύπους) ζύμωση των οργανικών απορριμμάτων που γίνεται στις χωματερές.

Ο άψογος σχεδιασμός των κάδων εξασφαλίζει ότι σε τρεις περίπου μήνες (4 ή 6 εβδομάδες ανάλογα το μοντέλο για τους περιστρεφόμενους κάδους) θα αρχίσει να δημιουργείται το πολύτιμο λίπασμά σας, χωρίς μυρωδιές και προβλήματα. . Με τη κομποστοποίηση εξοικονομείτε χρήματα, ζωντανεύετε το έδαφος και βοηθάτε στη προστασία του περιβάλλοντος ή όπως σατιρίζει τη λεζάντα << ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ >> ο χιουμορίστας George Carlin, << Ο Πλανήτης δεν θα πάει πουθενά – αλλά εμείς >>.

"COMPOSTER"

ΚΑΔΟΙ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οι κάδοι ταχείας ανακύκλωσης οργανικής ύλης, είναι οικολογικοί κάδοι
ανακύκλωσης όλων των οργανικών υπολειμμάτων και απορριμμάτων στη πηγή
παραγωγής τους (Οικιακή Κομποστοποίηση). Είναι δηλαδή το ιδανικό περιβάλλον
ώστε να γίνει η χουμοποίηση χωρίς καμία απολύτως οσμή και λειτουργούν ως
εξής:


Τα οργανικά απορρίμματα (κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κομμένα κλαδιά, χόρτα,
υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, αποφάγια, χαρτί, πριονίδι, κόπρανα
φυτοφάγων ζώων, στάχτη και οποιοδήποτε άλλο οργανικό υπόλοιπο) τοποθετούνται
στους κάδους, όπου δημιουργούνται άριστες συνθήκες ώστε να ανακυκλώνονται
χωρίς καμία απολύτως μυρωδιά διότι οι ζυμώσεις μέσα στους κάδους είναι
αερόβιες και να μετατρέπονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε οργανικό
λίπασμα (HUMUS).
Το λίπασμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί τόπου στον κήπο, τις γλάστρες
η σε χώρους πρασίνου, αλλά είναι και το ιδανικότερο για τις βιολογικές
καλλιέργειες λίπασμα, οι οποίες τελευταία έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε μεγάλη έκταση καθώς η ζήτηση τέτοιων προϊόντων αυξάνεται διεθνώς έντονα και
συνεχώς.

Πλεονεκτήματα των κάδων οικιακής κομποστοποίησης σε γενικευμένη χρήση τους:

1. Μειώνεται έως και στο μισό το μεταφερόμενο σε καθημερινή βάση φορτίο
απορριμμάτων και έτσι και ο αριθμός των δρομολογίων των απορριμματοφόρων
από και προς τις χωματερές (για την Αττική μόνο είναι 6.000 τόνοι ημερησίως),
συμβάλλοντας έτσι όχι μόνο στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και στην
αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και εξ αυτού στην μείωση της εκπομπής αντίστοιχων ρύπων και ειδικά CO2 στην ατμόσφαιρα.

2. Η υλοποίηση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1999/31 της 26ης
Απριλίου 1999, περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, έχει σαν προϋπόθεση
την ανακύκλωση και επομένως τη χρήση κάδων ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων.

3. Διευκολύνεται η λειτουργία των δημόσιων χώρων επεξεργασίας
απορριμμάτων, όπου υπάρχουν τέτοιοι, μειώνεται η έκταση και το κόστος
κατασκευής τους, γίνεται οικονομικότερη η λειτουργία τους, υγειονομικά
ασφαλής και άοσμη, οι δε εργαζόμενοι σε αυτούς έχουν ένα πολύ πιο ευχάριστο
περιβάλλον εργασίας.
Τέλος, σημαντικότατο είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής
εγκατάστασης τέτοιων χώρων γίνονται λιγότερο αντιδραστικοί.

4. Είναι ιδανικοί για μονοκατοικίες, μπαλκόνια διαμερισμάτων, πάρκα, πλατείες, χώρους λειτουργίας λαϊκών αγορών, καθώς και όπου αλλού υπάρχουν συχνά φύλλα και κουρεμένο γρασίδι, κομμένα κλαδιά, υπολείμματα λαχανικών-φρούτων κλπ, τα οποία δεν χρειάζεται πλέον να αποκομίζονται, ο δε κάδος είναι ταυτόχρονα και αποθήκη του παραγομένου λιπάσματος για επιτόπια χρήση ή προς όφελος του χρήστη.

5. Συμπληρώνεται σε επίπεδο ολοκλήρωσης το ήδη υπάρχον σύστημα κάδων
ανακύκλωσης (γυαλί - χαρτί - αλουμίνιο).
Όπου έχει εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο τέτοιο σύστημα ανακύκλωσης, έχει
μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ο όγκος των οργανικών απορριμμάτων καθώς και ο
απαιτούμενος χρόνος εργασίας για την αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά και ο
χώρος υγειονομικής ταφής που θα δημιουργηθεί να έχει τελείως διαφορετική
μορφή και έκταση.
Το επιχείρημα "οι Έλληνες δεν θα ασχοληθούν να διαχωρίσουν τα σκουπίδια
τους" ή ότι θέμα δεν έχει ακόμη ωριμάσει δεν ευσταθεί. Η καθημερινή μας επαφή με πολίτες, μας αποδεικνύει ότι όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο χρειάζεται να ωριμάσουν.
Αν ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν σε θέματα ανακύκλωσης και εφαρμοστούν
και στην Ελλάδα οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι αντίστοιχες πρακτικές και νομοί άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, (σύστημα χρέωσης των απορριμμάτων, πλην αυτών που βρίσκονται σωστά διαχωρισμένα στους κάδους ανακύκλωσης, υποχρέωση τοποθέτησης κάδων χουμοποίησης των οργανικών απορριμμάτων σε όλα τα σπίτια κ.α.) οι πολίτες θα είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν.

6. Αναπτύσσεται η οικολογική συνείδηση των πολιτών. Η τοποθέτηση τους δε σε σχολεία έχει αποδείξει ότι προκαλεί το ενδιαφέρον των μαθητών,
ευαισθητοποιώντας και προετοιμάζοντάς τους στα θέματα της οικολογίας και της
ανακύκλωσης.

7. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα αυτό σε όλη τους
την έκταση, όταν τύχουν σε περίοδο αδυναμίας αποκομιδής των απορριμμάτων,
όσο μεγάλης διάρκειας και αν είναι αυτή, δεν κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων
τους και δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές από τις βλαβερές αναερόβιες ζυμώσεις
των οργανικών υπολειμμάτων.

8. Βοηθούνε στην αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων με οργανικά,
εξασφαλίζοντας μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της βιολογικής
γεωργίας, σύμφωνα και με τις επιταγές της ευρωπαϊκής ένωσης και την αδήριτη
ανάγκη της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

9. Συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

10. Το κόστος των κάδων οικιακής κομποστοποίησης αποσβένεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διότι μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων παύει να μεταφέρεται, μειώνεται ο χρόνος απασχόλησης αλλά και από την αξία του παραγόμενου άριστης ποιότητας οργανικού λιπάσματος ΧΟΥΜΟΥΣ.

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η λειτουργία τους είναι υγειονομικά ασφαλής και άοσμη.

Η Οικιακή Κομποστοποίηση έχει αποδείξει ότι είναι ένα ακόμη βήμα προς τον
πολιτισμό.
Πάνω από 2.000 Δήμοι στην Γερμανία χρησιμοποιούν τους κάδους TURBO- COMPOSTER*

Στην Ελλάδα τους χρησιμοποιούν ήδη Βιοκαλλιεργητές, πολλοί ιδιώτες, περιβαλλοντικοί σύλλογοι, κ.α.
Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης καθώς και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και
Κρήτης, χρησιμοποιούν τους κάδους στα ερευνητικά προγράμματα τους, σε
συνεργασία με μαθητές και καθηγητές σχολείων.
Επίσης σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το Β' Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης -
ΔΡΑΣΗ ΙΙΙ - μέσω του Ε.Ι.Ν., με θέμα: "Διαχείριση αστικών απορριμμάτων", στο
οποίο συμμετέχουν το 3ο ΣΕΚ Αθηνών, το ΕΠΛ Λεωνιδίου Αρκαδίας, και το ΣΕΚ
Χανίων. Στόχος του προγράμματος είναι η εξεύρεση τρόπων για την ορθολογική
διαχείριση των απορριμμάτων και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών ώστε
να αποδεχθούν μια νέα χρήση των απορριμμάτων αυτού του είδους. Στην προσπάθεια
αυτή συμμετέχουν επίσης, οι Δήμοι Λεωνιδίου Αρκαδίας και Ηλιούπολης, η
Ελληνική Ένωση Αλουμινίου και ομάδα καθηγητών της Πολυτεχνικής Σχολής του
Πανεπιστημίου Κρήτης.

Παραθέτουμε τα διάφορα είδη οργανικών κάδων :

Thermo-King : Γερμανικοί κάδοι κήπου κατασκευασμένοι από το πατενταρισμένo υλικό Thermolen, το οποίο είναι θερμομονωτικό και έτσι εξασφαλίζεται η θερμοκρασία που είναι απαραίτητη για να γίνει σωστά η διαδικασία της κομποστοποίησης. Είναι κατάλληλοι για κήπους και χώρους με βλάστηση (πάρκα και πλατείες) ή σε συγκεκριμένους χώρους πόλεων μαζί με τους άλλους κάδους ανακύκλωσης για επιτόπια κομποστοποίηση.
(Κάτοικοι προαστίων πόλεων, ημιαστικών περιοχών καθώς και χώρους πρασίνου)

Can-o-worms : Kάδος κατάλληλος για μπαλκόνια διαμερισμάτων.

(Κάτοικοι αστικών περιοχών )

Bio-Container : Γερμανικό καδάκι κουζίνας 8 lit για την συγκέντρωση των οργανικών από την κουζίνα και ανά 2-3 ημέρες μεταφορά τους στον κάδο κομποστοποίησης είτε αυτός είναι ατομικός είτε κοινόχρηστος.

Compost-Mate-Aerator : Βραβευμένο ειδικό μεταλλικό εργαλείο εύκολης ανάδευσης, αερισμού και συγκομιδής (1 λίτρο περίπου) κομπό

NatureCompostMill
Κάδος ρεύματος 220 V, ο οποίος τοποθετείται μέσα στην κουζίνα και κομποστοποιεί όλα τα υπολείμματα φαγητού. Έχει ενσωματωμένο υπολογιστή και πρόγραμμα λειτουργίας.

Περιστρεφόμενα συστήματα JK : Σουηδικοί κάδοι κατάλληλοι για μια ή περισσότερες οικογένειες, οικιστικά συγκροτήματα, ξενοδοχεία, στρατόπεδα, ταβέρνες ή σε συγκεκριμένους χώρους πόλεων μαζί με τους άλλους κάδους ανακύκλωσης για επιτόπια κομποστοποίηση. Λειτουργεί χωρίς γαιοσκώληκες (απαραίτητοι για τα άλλα συστήματα) και κομποστοποιεί επιπλέον όλα τα φαγώσιμα όπως κρέας, ψαρί κ.α. μετατρέποντας τα σε λίπασμα ανάλογα το μοντέλο μέσα σε 4 ή 6 εβδομάδες.
(Κάτοικοι αστικών, ημιαστικών περιοχών, χώροι μαζικής εστίασης, τουριστικά θέρετρα καθώς και στα ειδικά τμήματα σε χώρους υγειονομικής ταφής / μαζικής κομποστοποίησης| / χωματερές).

Οι κάδοι Thermo-King, Turbo-Composter και Bio-Container είναι Γερμανικής προέλευσης και κατασκευής, η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους είναι ενισχυμένο πλαστικό με την μέγιστη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία (UV resistant).

Οι κάδοι Can-O-Worms είναι παγκόσμια Αυστραλέζικη πατέντα, η δε πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους είναι επίσης από ενισχυμένο πλαστικό με την μέγιστη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία (UV resistant).

Οι κάδοι της γραμμής JK είναι Σουηδικοί μεταλλικής κατασκευής, με ειδικό ενισχυμένο πλαστικό περίβλημα στο εσωτερικό του χώρου χουμοποίησης.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://lefkimmiblog.forumgreek.com
 
Προτοβουλία του LefkimmiBlog σχετικά με την εξευρεση λύσης για το πρόβλημα των σκουπιδιών
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
LefkimmiBlog forum :: Θέματα Λευκίμμης :: Θέματα Περιβάλλοντος-
Μετάβαση σε: